01.11.2013

COMUNICAT PRESĂ

Asociația Divers se alătură Campaniei ”Elimină Ura” de marcare a "Zilei Internaționale Împotriva Fascismului și Antisemitismului" inițiată de către rețeaua europeană împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și pentru susținerea imigranților și refugiaților UNITED FOR INTERCULTURAL ACTION. Prin participaea la această campanie Asociația Divers urmărește combaterea prejudecăților și a intoleranței etnice, religioase, sociale sau de orice alt tip în general și în special dorește schimbarea atitudinii sociale față de comunitățile de romi.


Dorim să atragem atenţia asupra faptului că intoleranţa încă nu este de domeniul trecutului, ci continuă să se manifeste zi de zi sub diferite forme. Genocidul care s-a petrecut în urma Nopţii de Cristal a fost posibil şi pentru că erau foarte puţine voci care se împotriveau răspândirii urii generate de politica nazistă. Generaţiile prezentului nu sunt vinovate pentru tragediile trecutului, trebuie însă să-şi assume responsabilitatea asigurării unui prezent şi viitor lipsit de ură, intoleranţă şi violenţă. Trebuie totodată să înțelegem că tăcerea este în continuare, aşa cum a fost acum 75 de ani, mobilul care încurajează răspândirea urii.

 

Noi nu vom putea simţi cu adevărat tragediile trăite de către comunităţi, familii, indivizi în

timpul nazismului. Putem însă să nu mai permitem ca din cauza alterităţii de orice fel cineva să

fie umilit, exclus, prejudiciat.


Vă invităm în data de 8 noiembrie 2013, ora 16.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului să comemorăm trecutul și să spunem NU urii, intoleranţei şi violenţei promovând paşnic respectul faţă de diversitate. Tineri de diferite naționalități vor citi, în limbile română, maghiară, rromani, jidish, germană și engleză, citate care reflectă respectul și înțelegerea reciprocă pentru a combate rasismul și antisemitismul. 

Invităm deasemenea organizațiile neguvernamentale și tinerii din Tîrgu Mureș să se alăture acestui demers care se desfășoară și online prin trimiterea citatelor corespunzătoare inițiativei. Până în prezent s-a alăturat inițiativei Asociația Studenților de la Universitatea Sapientia.
Citatele se pot trimite la office@divers.org.ro și vor fi postate pe paginia web www.divers.org.ro și Facebook al Asociației Divers https://www.facebook.com/pages/Asocia%C8%9Bia-Divers-Egyes%C3%BClet/125135351006246