10.07.2013

În atenția: Dlui Președinte Ciprian Dobre si toți membri Consiliului Județean

Subsemnata Koreck Maria Magdalena, președinta Asociației Divers cu sediul în Str. Avram Iancu Nr. 29 prin prezenta formulez în numele personal și al valorilor pe care le promovează asociația al cărui fondator sunt, următorul punct de vedere  cu privire la Hotărârea Nr. 84 din 7 iunie 2013:

-          Palatul Culturii și Palatul Administrativ sunt două clădiri monument istoric, moștenire rămasă nouă locuitorilor acestui municipiu față de care cu toții trebuie să manifestăm respect și să le păstrăm pentru urmașii noștri. Cel care a inițiat și dus până la bun sfârșit edificiile cu care ne mândrim cu toții azi, primarul dr. Bernády György, a denumit sălile mai importante ale celor două clădiri Sala Mare de concerte, Sala mică de concerte, respectiv Sala mare de ședințe și Sala mică de ședințe. Bernády György putea să denumească aceste săli în momentul inaugurării clădirilor despre personalități de marcă atât din sfera culturală, cât și istorice cu conexiuni culturale și istorice cu orașul și/sau regiunea. Nu a făcut acest lucru fiind un om înțelept care probabil nu a dorit să inducă discuții inutile despre care personalitate merită mai mult ca să apară ca denumire a uneia sau alteia dintre cele patru săli.

-          Prezentul orașului prezintă din păcate dispute interetnice marcante, care de foarte multe ori stau în calea dezvoltării socio-culturale ale Tîrgu Mureșului și chiar și al județului. Totodată există un fel de concurs în special între conducătorii comunității române și maghiare de a scoate în evidență personalități ale ambelor comunități, de a dovedi prezența istorică a ambelor comunități și contribuțiile culturale ale fiecăruia și prin aceste personalități, care de fapt în viața lor nu au creat cu scopul de a marca această prezență etnică, ci pur și simplu au fost creatori de valoare pentru comunitatea mai restrânsă sau mai largă.

-           . Astfel veți respecta intenția celuia care a construit cu efortul comun al comunității de atunci cele două edificii, respectiv veți evita dispute care deja sunt vehemente și care pot dăuna în continuare conviețuirii interetnice mureșene care a fost încercată de repetate ori după 1990. Totodată veți da dovadă de aceeași înțelepciune de odinioară care în zilele noastre pare să dispară din gândirea liderilor politici care par a nu mai respecta ideea de consens și preferă ca justificare opinia majoritară, în care chiar și cu un vot poți obține ceea ce îți propui fără să te gândești la nevoile reale și exprimate a celuilalt de lângă tine.

În speranța că veți înțelege argumentarea noastră ne dorim tuturor să luați o decizie înțeleaptă.

 

Cu deosebită considerație,

 

Koreck Maria

Președinte

Asociația Divers