07.06.2014

COMUNICAT

Asociația Divers în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale a organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Olt, gazda ediției VIII, concursul național pentru elevi ”Diversitatea – O Șansă în Plus pentru Viitor”.
Evenimentul a avut loc în perioada 29 mai – 1 iunie 2014 la Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina. Au participat 35 de echipe finaliste din 16 județe care au obținut următoarele rezultate:

    Premiul I - Echipele: ”AS” – Petroșani, jud. Hunedoara; ”Arca lui Noe” – Băleni, jud. Dâmbovița
    Premiul II - Echipele: ”Amicii” – Argeș; ”Primăvara” – Dâmbovița, ”Flori de Câmp” – Teleorman
    Premiul III Echipele: ”Copiii din Câmpia Soarelui” și ”Khetanes” – Teleorman, ”Prietenia” – Vaslui, ”Floare de Colț” – Argeș
    Premiul III Special – Echipa Arcul lui Ulise, Dâmbovița
    Mențiune - Echipele: ”Divers” – Brașov, ”Trandafira Pletime – Ilfov, ”Florile Prieteniei” – Galați    
    Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor”, a fost o provocare adresată elevilor din toată țara care au fost rugaţi să formeze echipe de câte 5 elevi formate din fete şi băieţi iar cel puţin un membru al echipei să aparţină unei alte etnii decât cea majoritară. Concurenţii au parcurs o probă teoretică cu întrebări tip grilă din domeniile educaţiei civice şi istoria, tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor naţionale, respectiv o probă creativ-artistică. Toate acestea urmărind promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii multiculturale româneşti şi europene, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. Pregătirea pentru concurs în echipe aduce ca un rezultat adiţional învăţarea mecanismelor lucrului în echipă, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare interpersonale şi al unui climat de încredere favorabil obţinerii de rezultate. Toate acestea pregătind o generaţie nouă care prin înţelegerea diversităţii se pregăteşte inclusiv de a face faţă provocărilor viitoare care o aşteaptă la părăsirea şcolii.
    Asociația Divers în calitate de organizator dorește să mulțumească pe această cale echipelor participante și tuturor celor care i-au sprijinit de a lungul fazelor anterioare ale concursului pentru dedicație și voluntarism. Acest concurs  dorește să promoveze cunoașterea și acceptarea diversității și implicit să inițieze o mișcare în acest sens în fiecare comunitate locală. Finaliștii concursului sunt de fapt ambasadorii de success a diversității propriilor comunități.
    
    Informații suplimentare la 0722-318605, Koreck Maria, office@divers.org.ro.