03.12.2014

COMUNICAT PRESĂ

Asociația Divers cu sprijinul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș se alătură Campaniei Internaționale Remember: It happened then – It Happens again” –“Amintiți-vă: S-a întâmplat atunci – Se întâmplă din nou”de marcare a "Zilei Internaționale Împotriva Fascismului și Antisemitismului" inițiată de către rețeaua europeană împotriva naționalismului, rasismului, fascismului și pentru susținerea imigranților și refugiaților UNITED FOR INTERCULTURAL ACTION (www.unitedagainsracism.com). Prin participarea la această campanie Asociația Divers urmărește combaterea prejudecăților și a intoleranței etnice, religioase, sociale sau de orice alt tip în general și în special dorește schimbarea atitudinii sociale față de comunitățile de romi.


Vă invităm în data de 9 noiembrie 2014, ora 17.00, la Cinematograful Arta în Sala Club să comemorăm trecutul și să spunem NU urii, intoleranţei şi violenţei promovând paşnic respectul faţă de diversitate prin vizionarea filmului documentar Valea Plângerii (Valley of Sighs) despre Holocaustul romilor povestit de supraviețuitori și realizat de Mihai Leaha, Iulia Hossu şi Andrei Crişan prin Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritőáilor Naáionale și TRIB Film.


Dorim să atragem atenţia asupra faptului că intoleranţa încă nu este de domeniul trecutului, ci continuă să se manifeste zi de zi sub diferite forme. Genocidul care s-a petrecut în urma Nopţii de Cristal a fost posibil şi pentru că erau foarte puţine voci care se împotriveau răspândirii urii generate de politica nazistă. Generaţiile prezentului nu sunt vinovate pentru tragediile trecutului, trebuie însă să-şi assume responsabilitatea asigurării unui prezent şi viitor lipsit de ură, intoleranţă şi violenţă. Trebuie totodată să înțelegem că tăcerea este în continuare, aşa cum a fost acum 76 de ani, mobilul care încurajează răspândirea urii.

 

Noi nu vom putea simţi cu adevărat tragediile trăite de către comunităţi, familii, indivizi în

timpul nazismului. Putem însă să nu mai permitem ca din cauza alterităţii de orice fel cineva să

fie umilit, exclus, prejudiciat.