INVITAȚIE LA CONCURS

În perioada 1 martie – 3 iunie 2016 se desfăşoară Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor, ediția a X-a, derulat de către Ministerul Educaţiei Naționale, în parteneriat cu Asociaţia “Divers”. Invităm pe această cale elevii din toată țara să formeze echipe multiculturale și să se înscrie  la concurs până în data de 8 aprilie 2016 prin trimiterea fișei de înscriere la adresa de e-mail office@divers.org.ro.

            Concursul Naţional pentru Elevi „Diversitatea - O Şansă în plus pentru viitor, a fost o provocare adresată elevilor din toată țara care sunt rugaţi să formeze echipe de câte 5 elevi formate din fete şi băieţi iar cel puţin un membru al echipei să aparţină unei alte etnii decât cea majoritară. Concurenţii vor realiza o probă creativ-artistică care trebuie să reflecte viziunea elevilor despre diversitate care va fi prezentat pe plan local în cadrul unui mic spectacol și va fi filmat. Filmul va participa la o preselecție la care juriul va selecta participanții la faza națională a concursului. La faza națională de la Vaslui echipele vor parcurge o probă teoretică cu întrebări tip grilă din domeniile educaţiei civice şi istoria, tradiţiile şi obiceiurile minorităţilor naţionale, respectiv proba creativ artistică prezentată și la faza locală.

 

            Concursul are ca scop promovarea contribuţiilor diferitelor culturi la patrimoniul şi modul de viaţă din România precum şi validarea dialogului intercultural ca factor esenţial pentru dezvoltarea viitoare a societăţii interculturale româneşti şi europene, societate în care cunoaşterea celuilalt, de lângă noi, poate fi o resursă semnificativă pentru fiecare individ, dar şi o bogăţie prin care o comunitate dobândeşte o identitate mai puternică. Pregătirea pentru concurs în echipe aduce ca un rezultat adiţional învăţarea mecanismelor lucrului în echipă, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare interpersonale şi al unui climat de încredere favorabil obţinerii de rezultate. Toate acestea pregătind o generaţie nouă care prin înţelegerea diversităţii se pregăteşte inclusiv de a face faţă provocărilor viitoare care o aşteaptă la părăsirea şcolii. Totodată acest concurs  dorește să promoveze cunoașterea și acceptarea diversității și implicit să inițieze o mișcare în acest sens în fiecare comunitate locală. Concurenții sunt de fapt ambasadorii de succes a diversității propriilor comunități.